Σαραγλί





Φέτος για τη γιορτή μου έκανα Σαραγλί, καθώς πάντα επιλέγω να κάνω νηστίσιμα γλυκά λόγω νηστείας {όχι δικής μου ούτε των συμπέθερων, αλλά των υπολοίπων καλεσμένων μιας "φεύγα" ηλικίας......κοντά σ' αυτούς διατηρούμαστε και εμείς!}.  
Στην Κοζάνη παλιά, το σαραγλί το φτιάχνανε απο τα φύλλα για τις πίτες που περίσσευαν {δεν υπήρχε το φύλλο κρούστας τότε!}. Είναι γλυκό συνδεδεμένο με τις απόκριες, μαζί με τον μπακλαβά, αν και ορισμένες φορές γινόταν και τα Χριστούγεννα.
Το τύλιγμα του γινόταν με μια λεπτή βέργα για να κρατήσει το σχήμα και να αποκτήσει μια σουφρωτή όψη. Είναι νηστίσιμο και σίγουρα δεν μπορείς να κρατηθείς να φας μόνο ένα!!!!
Η κλασσική εκδοχή ειναι μόνο με καρύδια ψιλοκομμένα αλλά οι μοντέρνες μαγειρικές προτείνουν διάφορες γεμίσεις.

Εγώ προτίμησα να βάλω αποξηραμένα φρούτα ψιλοκομμένα μαζί με το καρύδι, για να χορταίνει η μπουκιά, να μην φαίνεται σα σκέτο φύλλο.

Υλικά:
  • φύλλα κρούστας
  • αποξηραμένα βερίκοκα, δαμάσκηνα, σύκα, κρανμπερις ψιλοκομμένα
  • σταφίδες
  • καρύδια ψιλοκομμένα
  • φρυγανιά τριμμένη
  • ζάχαρη
  • κανέλα
  • ελαιόλαδο ή βούτυρο γαι τα φύλα
σιρόπι 
  • 1 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 1,5 φλ νερό
  • 3 κουταλιές μέλι
  • κανέλα
  • λίγο λεμόνι
 Εκτέλεση:

1. Σε κάθε ρολό βάζουμε απο 2 φύλλα κρούστας. Απλώνουμε το ένα στον πάγκο, το λαδώνουμε και απο πάνω βάζουμε το δεύτερο φύλλο, λαδωμένο επίσης

2. Σε ένα πιάτο ανακατεύουμε το καρύδι με τη ζάχαρη,την κανέλα και λίγη φρυγανιά. Πασπαλίζουμε το φύλλο με αυτό. Απο πάνω βάζουμε τα διάφορα φρούτα
3. Για να το κλείσουμε σε ρολό, προαιρετικά βάζουμε τη βέργα ή μια χοντρή βελόνα πλεξίματος στην άκρη του φύλου. Με τη βοήθεια της το γυρίζουμε σε σφιχτό ρολό. Βγάζουμε τη βέργα και σουφρώνουμε το ρολό. Το μεταφέρουμε σε ταψί λαδωμένο. Χαράζουμε τα κομμάτια.




4. Αφού έχουμε κάνει τα ρολά μας και τα έχουμε αραδιάσει στο ταψί {καλό είναι το ταψί να μην είναι πολύ μεγάλο και έχουν κενά μεταξύ τους τα ρολά, οχι όπως εγώ} τα περιχύνουμε με καυτό λάδι/βούτυρο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 15 -10 λεπτά μέχρι να
ροδίσει το φύλλο
5. Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για  5-6 λεπτά αφότου αρχίσει να βράζει. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Βγάζουμε το γλυκό απ το φούρνο και το σιροπιάζουμε με το χλιαρό σιρόπι. (εγώ τα μετέφερα σε μικρότερο ταψί για να μπορέσουν να σιροπιαστούν} Αφήνουμε να τραβήξει για 5 λεπτά και μετά κόβουμε τα κομμάτια. Αφήνουμε ολο το βράδυ για να πιει το σιρόπι

{με 6 φύλλα έβγαλα 19 κομμάτια για κέρασμα και 5 γουμαροκόμματα για χόρταση! }
*Εναλλακτικά αντί να τα ψήσουμε ρολά, μπορούμε να τα κόψουμε κατευθείαν σε κομμάτια και να τα αραδιάσουμε όρθια στο ταψί, κολλημένα το ένα με το άλλο για να μην ανοίξουν.

MoOd: ωπα! η καρδιά μου η σορόπα......

Print Friendly and PDF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου