Φοκάτσια (focaccia)



φοκάτσια


Ιταλικό ψωμί που μοιάζει με πίτσα ή με τη δική μας λαγάνα, αλλά στην πιό αφράτη εκδοχή. Συνήθως περιέχει μυρωδικά και όχι τυριά και σαλάμια οπως η πίτσα. Οι συνδυασμοί που μπορούμε να κάνουμε με τα μυρωδικά σε αυτό το ψωμί είναι πάρα πολλοί. Για παράδειγμα δεντρολίβανο, ρίγανη, αλάτι χονδρό και ντοματίνια, ή σκέτες ελιές σαν ελιόψωμο και άλλα πολλά. Μια εύκολη λύση για σνακ στη δουλειά ή το σχολείο ή αντί για ψωμί στο μεσημεριανό τραπέζι. Επίσης είναι μια καλή πρόταση για περίοδο νηστεία

Υλικά:
  • 2 ,5 κ.γ. ξηρή μαγιά
  • μισή κούπα χλιαρό νερό
  • 1,5 κούπα χλιαρό γάλα
  • 1/4 κούπα ελαιόλαδο
  • 4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
  • 1 κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση:
1. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό. Προσθέτουμε το γάλα και το λάδι.
2. Σε ένα άλλο μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι και αλάτι και το προσθέτουμε στο παραπάνω μείγμα. Με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη.
3. Βάζουμε τη ζύμη στον πάγκο όπου έχουμε ρίξει λίγο αλεύρι και τη ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ελαστική ζύμη, περίπου 7-10 λεπτά.
4. Την κάνουμε μπάλα και τη βάζουμε σε μπωλ ελαφρά λαδωμένο, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί για 1 ώρα.
5. Λαδώνουμε ένα ταψί ορθογώνιο και βάζουμε μέσα τη ζύμη και αρχίζουμε με τα δάχτυλά μας να την ανοίγουμε, να την κάνουμε επίπεδη να πιάσει το μεγαλύτερο μέρος του ταψιού (όχι όλο γιατί θα γίνει πολύ λεπτή).
6. Σκεπάζουμε το ταψί με μια  πετσέτα και το αφήνουμε πάλι σε ζεστό μέρος για μια ώρα.
7. Όταν είναι η ώρα να ψήσουμε, ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Με τα δάχτυλα μας κάνουμε λακκούβες στη ζύμη, που είναι το χαρακτηριστικό της φοκάτσια. Ραντίζουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα μυρωδικά της επιλογής μας. Επίσης σε αυτό το σημείο μπορούμε να προσθέσουμε ότι λαχανικά θέλουμε πχ ντοματίνια, πιπεριές, κρεμμύδι, ελιές ή φέτα
8. Ψήνουμε για 20-30’ αναλόγως το φούρνο μέχρι να ροδίσει
9. Αφήνουμε να κρυώσει και όταν θέλουμε να σερβίρουμε κόβουμε σε ορθογώνια κομμάτια

* Τα μυρωδικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι: θυμάρι, δεντρολίβανο, ρίγανη, άνηθος,μαυρκούκι, βασιλικός, δυόσμος
** Για να γίνει νηστίσιμη, αντικαθιστούμε το γάλα με νερό
Print Friendly and PDF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου