Υγρό Σοκολατένιο κέικ \ Κέικ Λάβα






"Λάβα κεικ", λέγονται τα κέικ που ψήνονται λίγο και μόλις τα κόψουμε ρέει σαν λάβα η υγρή σοκολάτα! Είναι ο απόλυτος σοκολατένιος πειρασμός. Χρειάζεται σωστό ψήσιμο, καλής ποιότητας σοκολάτα και προσοχή στο ξεφορμάρισμα.
Αυτό το κέικ θα το λατρέψετε!! ακόμα και την επόμενη μέρα παραμένει ζουμερό.
αλλά όταν είναι ζεστό απ τον φούρνο δύσκολα σταματάτε το κουτάλι!



Υλικά
  • 340-350 γρ. κουβερτούρα (είτε μισή γάλακτος)
  • 200 γρ. βούτυρο 
  • 4 κουταλιές αλεύρι 
  • 6 αυγά 
  • 180γρ ζάχαρη
Εκτέλεση

1. Ανάβουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς να προθερμανθεί
2. Σε μπεν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο 
3. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη.
4. Προσθέτουμε τη σοκολάτα και σιγά σιγά το αλεύρι. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μίγμα 
5. Βουτυρώνουμε μια μικρή φόρμα για κέικ με τρύπα στο κέντρο (ή ατομικά φορμάκια) και μετά την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. 

6. Αδειάζουμε μέσα το υγρό σοκολατένιο μείγμα και το τοποθετούμε στον ήδη προθερμασμένο φούρνο. Ψήνουμε 20 λεπτά. Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε άλλα 5 μέσα. Στα ατομικά φορμάκια, δεν τα γεμίζουμε ως πάνω γιατί θα φουσκώσει και θα ξεχειλίσει
7. Βγάζουμε απ το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει λίγο γιατί καθώς ειναι ζεστό θα φύγει όλη η σοκολάτα απο μέσα! (μην ανησυχήσετε ότι είναι πολύ υγρό γιατί θα πήξει στην συνέχεια). Αν το ψήσαμε σε ατομικά φορμάκια, προσέχουμε το ξεφορμάρισμα για να μη σπάσει το κεικ και μπορούμε να σερβίρουμε αμέσως οταν ειναι χλιαρά

*Ο συνολικός χρόνος ψησίματος είναι περίπου 20 λεπτά, ισα ισα να ψηθεί εξωτερικά και μέσα να είναι ελαφρώς ψημένο. Δεν θέλουμε να ψηθεί παραπάνω γιατί θα σφίξει και θα γίνει σαν το κλασσικό κεικ
** Στα ατομικά φορμάκια ο χρόνος είναι λιγότερος, περίπου 8 λεπτά


*** η φόρμα σιλικόνης είναι καλύτερη απ την κλασσική. στην κλασσική απλά χρειάζεται καλό βουτύρωμα κ αλεύρωμα για να βγει το κέικ 







και το βιντεο εδω

Print Friendly and PDF

2 σχόλια: