Χριστουγεννιάτικο Κέικ με φρούτα






Αυτό το κέικ, που μοιάζει με τσουρέκι, ονομάζεται "Στολεν" και είναι παραδοσιακό γερμανικό χριστουγεννιάτικο γλυκό. Μοιάζει με το πανετονε (ιταλικό χριστουγεννιάτικο γλυκό), περιέχει μαγιά, ρούμι, ξηρούς καρπούς, φρουι γλασέ αλλά η διαφορά τους είναι στο οτι το πανετονε, εκτός από πολύ μπελαλίδικο γλυκό (χρειάζεσαι 1-2 μέρες για να το ετοιμάσεις), μοιάζει σαν γιγάντιο μανιτάρι ενώ το στόλεν είναι σαν ένα καρβέλι ψωμί  Είναι μια πολύ ωραία ιδέα για να στολίσετε το χριστουγεννιάτικο σας τραπέζι. Η δόση είναι για ένα μεγάλο κέικ ή μπορούμε να κάνουμε 2 και το ένα να το χαρίσουμε για δώρο.


Υλικά για το προζύμι: 

  • 1 φακελάκι Ξερή μαγιά
  • 1/4 της κουπας χλιαρό νερό
  • 2/3 κούπας χλιαρό γάλα 
  • 1 κουταλιά μέλι
  • 1 κούπα αλεύρι


Υλικά για τη ζύμη: 

  • 1 αυγό χτυπημένο
  • 1/3 της κούπας μέλι
  • μίση κούπα βούτυρο
  • 1 κοφτό κουτ. γλ αλάτι
  • 1/2 κούπα χοντροκομμένα αμύγδαλα (καβουρδισμένα ανάλατα) 
  • Ξύσμα λεμονιού
  • λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1 κουτ. γλ κανέλα
  • 3-4 κούπες αλεύρι (όσο πάρει) 


  • 1 κούπας ψιλοκομμένα φρούτα γλασέ
  • 1 κούπα σταφίδες 
  • 3 κουταλιές ρούμι (διαφορετικά κονιάκ) 

  • Άχνη ζάχαρη για την επικάλυψη


Εκτέλεση:

1. Βάζουμε τα φρούτα και τις σταφίδες σε μπολ και τα ραντίζουμε με το ρούμι. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε. Που και που τα ανακατεύουμε να τραβήξουν όλα τα φρούτα από το ρούμι. 

2. Για το προζύμι, σε μεγάλο μπολ, ρίχνουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό. Αφήνουμε 1 - 2 λεπτά και προσθέτουμε το χλιαρό γάλα, το μέλι και το αλεύρι. Ανακατεύουμε  σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά. 

3. Ξεσκεπάζουμε το προζύμι και προσθέτουμε τα φρούτα, το μέλι, το βούτυρο, το αυγό, το αλάτι, το ξύσμα, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα, τα αμύγδαλα και 2 κούπες αλεύρι. Ζυμώνουμε με τα χέρια και σταδιακά προσθέτουμε αλεύρι, μέχρι η ζύμη να ξεκολλά από τα τοιχώματα. Βάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει απαλή και ελαστική. 

4. Λαδώνουμε ένα μεγάλο μπολ και βάζουμε τη ζύμη. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 1 περίπου ώρα. 
5. Ζυμώνουμε ξανά και χωρίζουμε τη ζύμη στα 2 μέρη και την πλάθουμε σε φρατζολάκια. Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί ή 2 φόρμες ορθογώνιες και μεταφέρουμε τα τσουρέκια μας

6. Σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 50 λεπτά. 
7. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς και ψήνουμε το στόλεν για 25 λεπτά περίπου. Βγάζουμε από το φούρνο αλείφουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο και τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν. Πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη. 
8. Τα στολλεν φυλάσσονται κλεισμένα αεροστεγώς ή τυλιγμένα με μεμβράνη

Print Friendly and PDF

2 σχόλια:

  1. Γευστικό και πολύ εμφανίσιμο! Πραγματικά υπέροχο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι είναι κατι διαφορετικό απο τις κλασσικές βασιλόπιτες!!

      Διαγραφή