Ζεματιστοί Κουραμπιέδες Κοζάνης




....ή σιροπιαστοί!! Είναι παραδοσιακό γλυκό της Κοζάνης το οποίο το συνηθίζουμε σε γιορτές και γάμους ή αρραβώνες. Τα υλικά δεν πολυδιαφέρουν από τους κλασσικούς κουραμπιέδες, με τη διαφορά οτι αντί να τους αχνίσουμε τους σιροπιάζουμε.  Η δόση που σας δίνω είναι περίπου για 80 κομμάτια!! Εμείς τους κάνουμε λόγω ονομαστικών εορτών τώρα τον Δεκέμβρη και έτσι δεν περισσεύει ούτε ένας!
Μοιάζουν με τα σεκέρ παρέ αλλά έχουν τις διαφορές τους.


Υλικά
  • 8 αυγά (7 κρόκους και 1 ολόκληρο)
  • 650 γρ βούτυρο φυτίνη
  • 650 γρ βούτυρο φρέσκο
  • 1 κουταλάκι του γλ. αμμωνία
  • μισό λεμόνι χυμός
  • αλεύρι όσο πάρει
  • 650 ζάχαρη
  • 4 φλ.  του καφέ νερό
  • αμύγδαλα ασπρισμένα
Σιρόπι:
  • 2 κιλά ζάχαρη
  • 6 ποτήρια νερό
  • 3 βανίλιες
  • χυμός μισού λεμονιού
Εκτέλεση
1. Βράζουμε τα 650 γρ ζάχαρη με τα 4 φλ του καφέ νερό και τα αφήνουμε να κρυώσουν
2. Χτυπάμε πολύ καλά τα βούτυρα να ασπρίσουν και ρίχνουμε έναν έναν τους κρόκους και το αυγό
3. Διαλύουμε την αμμωνία στο λεμόνι και την προσθέτουμε. Ρίχνουμε και το σιρόπι ανακατεύοντας
4. Προσθέτουμε αλεύρι όσο πάρει για να έχουμε μια ελαστική ζύμη
5. Από την ζύμη πλάθουμε μπαλάκια όπως τους κουραμπιέδες και τους αραδιάζουμε σε αντικολλητικό ταψί αφήνοντας κενό ανάμεσα γιατί απλώνουν. Βάζουμε από ένα αμύγδαλο στο κέντρο
6, Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν
7. Μόλις τους βάλουμε στο φούρνο ετοιμάζουμε το σιρόπι για να κρυώνει βράζοντας όλα τα υλικά μαζί
8. Μόλις τους βγάλουμε απ το φούρνο τους περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι και αφήνουμε να τραβήξουν.
9. Αν περισσέψει σιρόπι το στραγγίζουμε για να μη λασπώσουν




Print Friendly and PDF

2 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο γλυκάκι! Το έχω δοκιμάσει και μου αρέσει πολύ! Τώρα που έχω και τη συνταγή σου μπορεί να το φτιάξω κιόλας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω sandayspoon!! Η δοσολογια ειναι μεγάλη γιατί ειμαστε και μεγάλο σοι!! Χαχαχαχ Αν βαλεις τις ποσότητες στο μισο θα ειναι ενταξει!! :)

      Διαγραφή