Κλαφουτί με Κάστανα




Φθινοπώριασε ή μάλλον καλύτερα χειμώνιασε! Και η πιο ωραία μυρωδιά αυτόν τον καιρό είναι η μυρωδιά του κάστανου στις πλατείες ή στο τζάκι μέσα στο σπίτι! Τα κάστανα πέρα από ψητά η βραστά είναι πολύ ωραία και σαν μαρμελάδα ή μέσα σε διάφορα γλυκά και ένας ακαταμάχητος συνδυασμός είναι μαζί με σοκολάτα!!! Το πιο φημισμένο γλυκό είναι το τσουρέκι γνωστής αλυσίδας ζαχαροπλαστείων στη Θεσσαλονίκη το οποίο είναι γεμιστό με πουρέ κάστανου και γλάσσο σοκολάτας!! καστανοσοκολατοκολαση!! 
Σήμερα θα σας δώσω μια συνταγή για ένα διαφορετικό κεικ κάστανου και είναι μια ωραία ιδέα για βασιλόπιτα.


Υλικά:


  • 1 κουπα ψημένα και καθαρισμενα κάστανα (περιπου μισο κιλο ολοκληρα)
  • 1,5 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 βανίλιες
  • μια πρέζα αλάτι
  • 170 γρ βούτυρο
  • 250 γρ κουβερτουρα
  • 5 μεγάλα αυγά, χωριστα κρόκοι και ασπράδια
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι


Εκέλεση:

1. Βάζουμε τα κάστανα σε ενα κατσαρολάκι μαζί με μισό φλ ζάχαρη,βανίλια και αλάτι μαζί με ελάχιστο νερό. Τα αφήνουμε να βράσουν για 40 λεπτα περίπου μεχρι να γλασαριστουν τα κάστανα στο σιρόπι.Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα στραγγίζουμε
2. Προθαιρμένουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς
3. Κόβουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και την λιώνουμε σε μπεν μαρί μαζί με μισό φλιτζάνι ζάχαρη και το βούτυρο, ανακατεύοντας, μέχρι να γίνει λεία. Αφήνουμε να κρυώσει
4. Χτυπάμε τους κρόκους μαζί με το αλεύρι και την υπόλοιπη ζάχαρη και τα ρίχνουμε στη σοκολάτα ανακατεύοντας πολύ καλά
5. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα προσθέτουμε στη σοκολάτα, ανακατεύοντας απαλά να μη φύγει ο αέρας.
6. Βουτυρώνουμε ένα ταψί (23εκ) και ρίχνουμε το μίγμα μας. Παίρνουμε τα κάστανα και τα βάζουμε απο πάνω πιέζοντας τα λίγο 
7. ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου μέχρι να κάνει μια κρούστα απο πάνω το κέικ. Μόλις είναι ετοιμο το αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτα προτού το ξεφορμάρουμε

*Δεν χρειάζεται πολύ αλεύρι ούτε μπέικιν αυτό το κέικ, γιατί τον όγκο και το σφίξιμο θα τον πάρει από τη μαρέγκα
** Το κέικ μέσα κρατάει μια υγρασία δεν είναι πολύ σφιχτό
Print Friendly and PDF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου