Τα κωκ είναι τα αγαπημένα γλυκά όλων (και όποιος λέει οτι δεν του αρέσουν, ψεύδεται γιατί μια χαρά τα τρώει στα κρυφά) . Για να κάνουμε όμως τα κλασσικά ατομικά, όπως αυτά των ζαχαροπλαστείων, εκτός του οτι χρειάζονται πολλά κουζινικά μαραφέτια, χρειάζεται και αρκετός χρόνος. Το πιο εύκολο λοιπόν, που μπορούμε να κάνουμε σπίτι μας, είναι ένα γιγάντιο κωκ ταψιού το οποίο φτουράει καλύτερα, ειδικά σε γιορτές. Βασικά, πιο πολύ μοιάζει με απλή μαμαδίστικη τούρτα αλλά λόγο της γνωστής συναρμολόγησης των κωκ (παντεσπάνι, κρέμα ζαχαροπλαστικής, γλάσο σοκολάτας) , ονομάζετε κωκ ταψιού.
Η μόνη διαφορά με τα ατομικά, είναι οτι δεν μπορούμε να το φάμε σύμφωνα τον (άγραφο) νόμο "το χωρίζουμε στα 2, πρώτα τρώμε το παντεσπάνι με την κρέμα και μετά το παντεσπάνι με τη σοκολάτα, ή το ανάποδο
Η μόνη διαφορά με τα ατομικά, είναι οτι δεν μπορούμε να το φάμε σύμφωνα τον (άγραφο) νόμο "το χωρίζουμε στα 2, πρώτα τρώμε το παντεσπάνι με την κρέμα και μετά το παντεσπάνι με τη σοκολάτα, ή το ανάποδο
Στον υπόλοιπο γαλαξία είναι γνωστό σαν Boston Cake ή Boston cream cake
Να το λεν έτσι επειδή δημιουργήθηκε στη βοστώνη;; θα σας γελάσω...
όπως και να το λεν, το σίγουρο είναι οτι είναι το κλασσικό αγαπημένο όλων.
Υλικά
για το παντεσπάνι: ταψι 24 μεχρι 28 εκ
- 6 αυγά
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 1 ποτήρι αλεύρι
- 1/2 φλ του καφέ νερό
- 1 μπεικιν
για την κρέμα:
- 1 φακελάκι κορν φλάου βανίλια
- 1 αυγό χτυπημένο
- 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
- γάλα οσο λέει στο φακελάκι
γλάσο
- 1 κουβερτούρα 250γρ
- μισο φλ γάλα
- μισό κουτ. γλ. ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
Εκτέλεση:
1. Για το παντεσπάνι, χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το νερό, το μπέικιν και σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να αρχίσει να σφίγγει το μείγμα
2. Λαδώνουμε ένα ταψί και αδειάζουμε το μείγμα Ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Αν βάλουμε το μαχαίρι πρέπει να βγαίνει καθαρό. Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το αναποδογυρίζουμε σε μια πετσέτα. Καλό ειναι να το ετοιμάσουμε απο την προηγούμενη μέρα για να κοπεί πιο εύκολα και να σταθεί
3. Ετοιμάζουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής σύμφωνα με της οδηγίες που αναγράφονται στο φακελάκι. Μόλις πήξει, την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας πολύ καλά και το αυγό. αν βγει πολύ πηχτή ρίχνουμε λίγο γάλα.
4. Κόβουμε το παντεσπάνι σε 2 μέρη (είτε με τη μέθοδο της κλωστής είτε με μαχαίρι). Βάζουμε την βάση στο ταψί και γεμίζουμε με την κρέμα. Βάζουμε και το άλλο κομμάτι παντεσπάνι απο πάνω
5. Για το γλάσο σοκολάτας ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με την κουβερτούρα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Ρίχνουμε και το λάδι και περιχύνουμε σιγά σιγά το κωκ και απλώνουμε για να καλυφθεί ομοιόμορφα.
5. Για το γλάσο σοκολάτας ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με την κουβερτούρα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Ρίχνουμε και το λάδι και περιχύνουμε σιγά σιγά το κωκ και απλώνουμε για να καλυφθεί ομοιόμορφα.
6. Βάζουμε στο ψυγείο για να σφίξει και σερβίρουμε
*για το γλάσσο, αν το αφήσετε μέσα στο ταψί το κωκ δεν έχετε θέμα. Αλλά αν το έχετε σαν τούρτα όπως εγώ αφήστε λίγο το γλάσσο να κρυώσει να είναι πιο σταθερό και απλώστε το. Επίσης αν θέλετε πλούσιο γλάσο βάλτε 280 σοκολατα με 1 φλ γάλα και 1 κουταλιά κορν φλάουερ
**για περισσότερη γέμιση βάζουμε 2 φακελάκια κρέμα.
**για περισσότερη γέμιση βάζουμε 2 φακελάκια κρέμα.
Ωραίο θα το κάνω
ΑπάντησηΔιαγραφή