Κις Λορέν (quiche lorraine)







"παραδοσιακή"...συνταγή των Γάλλων και η χαρά της χοληστερίνης και της θερμίδας!! Με μια σαλάτα δίπλα όμως σε ξεγελάει και το προσπερνάς.

Υλικά (ζύμη)

  • 250γρ. αλεύρι
  • 150γρ. βούτυρο σε κομματάκια παγωμένο
  • 1 αυγό
  • 1κγ. αλάτι
  • 1κσ. γάλα κρύο
  • 1/4 κ.γ. ζάχαρη

Γέμιση:
  • 150γρ. μπέικον
  • 3 αυγα
  • 250ml κρέμα γάλακτος
  • Λίγο μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι, πιπέρι μαυρο και πιπέρι κόκκινο
  • 140γρ. γραβιέρα

Εκτέλεση:

1. Απλώνουμε το αλεύρι στην επιφάνεια εργασίας, κάνουμε μια λακούβα στη μέση και προσθέτουμε το βούτυρο, αλάτι, ζάχαρη, αυγό. Αναμειγνύουμε με τα χέρια μας, προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε να δουλεύουμε το μίγμα μέχρι η ζύμη να αποκτήσει συμπαγή σύσταση και να γίνει απαλή.
2. Την πλαταίνουμε ελαφρά, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά
3. Ανοίγουμε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες τη ζύμη σε στρόγγυλο φύλλο.Τη βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει για 20’.
4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
5. Απλώνουμε το φύλλο στην ταρτιέρα, τρυπάμε τη βάση και τοποθετούμε μία μεμβράνη και φασόλια(η ρύζι η ρεβύθια) για βάρος. Ψήνουμε για 15’, χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170°C , αφαιρούμε τη μεμβράνη και τα φασόλια και ψήνουμε άλλα 5’. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
6. Κόβουμε το μπέικον σε μικρά κομματάκια και το σωτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι ΧΩΡΙΣ λάδι. Σε ένα μπωλ χτυπάμε το αυγό και τους 3 κρόκους, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και λίγη γραβιέρα.
7. Βάζουμε το μπέικον στην τάρτα και το απλώνουμε ομοιόμορφα να πάει παντού. Απο πάνω αδειάζουμε το μείγμα και πασπαλίζουμε την τριμμένη γραβιέρα.
8. Ανεβάζουμε το φούρνο στους 180 και ψήνουμε για 15’-20' μέχρι να ροδίσουν από πάνω.
9. Σερβίρετε αμέσως και τη συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα.

*Αν και μονο που διαβασατε τα υλικά, σας ανέβηκε η χοληστερίνη και φοβάστε μη χαλάσετε τη σιλουέτα, μπορείτε αντί για μπείκον και κρέμα γάλακτος να βάλετε κοτόπουλο στηθος (αν εχει περισσέψει απο προηγούμενη μέρα ή να το βράσετε λίγο και να το μαδήσετε), μανιταρια ελαφρώς σωταρισμένα και γιαούρτι στραγγιστό.
**Αντί για μια μεγάλη ταρτιέρα μπορέιτε να κάνετε σε ατομιά φορμάκια κόβοντας με ενα ποτήρι τη ζύμη σε στρογγυλα κομμάτια
Print Friendly and PDF

4 σχόλια:

  1. Χορταστικό γέυμα!Τρώνε καλά οι Γάλλοι αλλά εμείς καλύτερα!το...''φχαριστιομαστε'' !!Υπέροχη η κις λορέν!Απο τις αγαπημένες μου!με απλά υλικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το καλό με τετοιου είδους τάρτες ειναι οτι μπορείς και να τις σερβίρεις σαν κανονικό γεύμα αλλά και σαν ορεκτικό ή σε μπουφέ! χορταίνεις απ το τίποτα!
      τι να μας πουν τα γαλλάκια στο φαι!! χαχαχαχα εμεις ειμαστε ανώτερο level!!!

      Διαγραφή