Μαρμελάδα Κάστανο




Μιας και είναι η εποχή του κάστανου, δοκιμάστε να φτιάξετε αυτή τη σπιτική μαρμελάδα {αν και περισσότερο με κρέμα μοιάζει}! Εχει υπέροχη γεύση και άρωμα και είναι ιδανική όχι μόνο για να την τρώτε με το ψωμί για κολατσιό, αλλά μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε και για διάφορα γλυκά (τούρτες, τσουρέκια κλπ) 


Αν είστε κοντοχωριανοί με Θεσσαλονίκη, ξέρετε το περίφημο τσουρέκι με γέμιση κάστανο και επικάλυψη σοκολάτας απο τον Τεκερνλή! Ε αυτη η μαρμελάδα/κρέμα ειναι ακριβώς αυτό! 
Κάστανο + Σοκολάτα= πιο μούρλια και απο σοκολάτα/φράουλαμπανάνα!

Μαζέψαμε κάστανα και τα χωρίσαμε στη μέση. Μισά θα ψηθούν στη σόμπα και τα άλλα μισά μαρμελάδα. 

Είναι αρκετά μπελαλίδικη η διαδικασία {θα αναφωνήσετε πολλές φορές "ωχ παναγιά μου"}, αλλά πιστέψτε με αξίζει.

Υλικά

  • 1 κιλό κάστανα, με τη φλούδα τους
  • ζάχαρη όση και ο πουρές (περίπου 4 φλ)
  • 2 βανίλιες
  • 150 ml νερό
  • μια τσιμπιά αλάτι
  • κονιάκ

Εκτέλεση:

1. Με ένα μυτερό μαχαίρι χαράζουμε τη φλούδα των κάστανων γύρω γύρω
2. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με νερό. Όταν πάρουν την πρώτη βράση, τα αφήνουμε για 2 λεπτά ακόμα σε δυνατή φωτιά. Τα βγάζουμε ένα ένα και τα καθαρίζουμε από την εξωτερική και την εσωτερική τους φλούδα.
3. Στη συνέχεια, τα τοποθετούμε ξανά σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει και τα αφήνουμε να βράσουν για 30 λεπτά σε δυνατή φωτιά να μαλακώσουν. Τα σουρώνουμε καλά και τα περνάμε στο μούλτι για να γίνουν πουρές. Αν χρειαστεί βάζουμε και λίγο νερό
4. Ξεπλένουμε την κατσαρόλα και μετράμε πόσα φλυτζάνια είναι ο πουρές και ρίχνουμε και την αντίστοιχη ζάχαρη {για αρχή βάλτε λιγότερη και στη συνέχεια προσθέτετε}. Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και αφήνουμε να βράσουν. Το κάστανο θα βγάλει τα υγρά του. Αν δείτε οτι θέλει κι άλλο νερό συμπληρώστε
5. Βάζουμε τις βανίλιες και το κονιάκ και ανακατεύουμε καλά για να δέσει η μαρμελάδα με ξύλινη κουτάλα σε δυνατή φωτιά για περίπου 30 λεπτά
6. Μόλις η μαρμελάδα δέσει η μαρμελάδα την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και την αδειάζουμε σε βάζα. Στη συνέχεια τα κλείνουμε με το καπάκι τους και τα γυρνάμε ανάποδα για να σφραγίσουν. Οταν κρυώσουν φυλάγονται στο ψυγείο

* Επειδή στο βαζάκι το κάστανο θα βγάζει υγρά, καθε φορά που θα τη χρησιμοποιούμε θα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι
Print Friendly and PDF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου