Σπιτικός Τραχανάς και Πέτουρα (χυλοπίτες)





Ο τραχανάς είναι το πιο απλό και παραδοσιακό ζυμαρικό της Ελλάδας. Έχει μεγαλώσει γενιές ολόκληρες απο τα παλιά χρόνια έως σήμερα. Είναι θρεπτικός, νόστιμος και εύκολος στο μαγείρεμα, γι αυτο κάθε σπίτι έφτιαχνε τον δικο του το καλοκαίρι για να περάσει το χειμώνα.

Η διαδικασία του τραχανά ήταν ολόκληρη ιεροτελεστία. Οι γυναίκες μαζεύονταν σε ενα σπίτι και η κάθε μια βοηθούσε ώστε να τελειώσουν πιο γρήγορα. Ήταν ευκαιρία να μαζευτούν όλες μαζί να κουτσομπολεύουν, να τραγουδάνε, για να περνάει η μέρα τους.
Στη βόρεια ελλάδα όπου το κρύο είναι πιο έντονο, συνηθίζεται και σαν πρωινό. Ειτε σαν σούπα είτε μαζί με ζεστό γάλα σαν "προιστορικό" κορν φλεικς!

Ο τραχανάς μπορεί να είναι γλυκός, ξινός, ή νηστίσιμος (με ντομάτα). Μαζί με τον τραχανά γίνονταν και τα πέτουρα (ή χυλοπίτες οπως είναι διαδεδομένα)

Υλικά για ξινό τραχανά(αρκετή ποσότητα)   
  • λίγο προζύμι από το φούρνο {περίπου 400γρ}
  • 7 γιαούρτια πρόβεια σε θερμοκρασία δωματιου με την πέτσα
  • 10 αυγά
  • 3-4 κιλα αλεύρι

Εκτέλεση:
1
. Δουλεύουμε το προζύμι με λίγο αλεύρι και το αφήνουμε 1 ωρα να φουσκώσει

2. Ανακατεύουμε τα αυγά με τα γιαούρτια, προσθέτουμε 5 φλ αλεύρι, αλάτι και προζύμι και αρχίζουμε το ζύμωμα
3. Ζυμώνουμε πολύ καλά και αν χρειαστεί ρίχνουμε αλεύρι μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι σφιχτό
4. Αφήνουμε το ζυμάρι όλο το βράδυ {ή έστω κάποιες ώρες} σκεπασμένο να ξινίσει και να φουσκώσει
5. Την άλλη μέρα ανοίγουμε το ζυμάρι σε φύλλα και τα απλώνουμε να στεγνώσουν. Μπορεί να χρειαστεί λίγο αλευράκι ακόμα αν δεν έχει σφίξει με το φούσκωμα

6. Μόλις στεγνώσουν και γίνουν σκληρά τα τρίβουμε στο ειδικό κόσκινο για τον τραχανά. Αν δεν έχουμε, μπορούμε να τον βάλουμε στο μούλτι. ΠΡΟΣΟΧΗ όμως να μη γίνει σκόνη!!
7. Τα βάζουμε είτε σε σεντόνι ειτε σε ταψιά και τα αφήνουμε μια βδομάδα να στεγνώσουν σκεπασμένα με τούλι ή πετσέτα και κάπου καπου τα ανακατεύουμε 
8. Τον τραχανά τον αποθηκεύουμε σε παλιές μαξιλαροθήκες ή πουγκιά και όχι σε ταπερ η βάζα γιατι δεν αερίζεται και τραβάει υγρασία. Σε βαζάκι μπορούμε να έχουμε λίγη ποσότητα, απ την οποία θα μαγειρεύουμε κατευθειαν 











Υλικά για πέτουρα 

Τα πέτουρα μοιάζουν σαν χυλοπίτες, σαν ταλιατέλες.....


  • 5 αυγά
  • 1 φλ καφέ γάλα
  • 2 φλ καφε νερο
  • λίγο αλάτι
  • 1 κιλο περίπου αλεύρι
Εκτέλεση:
1. Ανακατεύουμε τα αυγά, το γάλα, το νερό , το αλάτι με 4 φλ αλεύρι να γίνει ζυμάρι
2. Ανάλογα την υφή προσθέτουμε ή αλεύρι ή νερό να γίνει σφιχτό ζυμάρι
3. Το ζυμώνουμε καλά και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα λαδωμένη, λαδώνουμε και λίγο το ζυμάρι και το αφήνουμε για 15-20 λεπτά
4. Το χωρίζουμε σε μπαλάκια και τα ανοίγουμε φύλλα όπως στην πίτα.
5. Απλώνουμε τα φύλλα σε ένα δωμάτιο (κρεβάτι , πάτωμα καναπέδες) που αερίζεται και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.

6. Μόλις στεγνώσουν λίγο τα κόβουμε σε λωρίδες και τα απλώνουμε να στεγνώσουν
7. Οταν στεγνώσουν τελείως τα αποθηκεύουμε σε ταπερ

 




δείτε το βίντεο:



Εκτύπωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου