Φασόλια Φούρνου




Τα φασόλια φούρνου είναι ένα φοβερό και πεντανόστιμο φαγητό. Με σαλτσούλα για μακροβούτια με το ψωμί, σίγουρα ειναι τοπ μεζές. Ιδανικό για νηστεία ή για μπουφέ αν και λίγο μπελαλίδικο.

Τα φασόλια για τον φούρνο λέγονται "γίγαντες" ή "ελέφαντες
όχι ότι δε μπορείς να βάλεις και τα μικρά, τις "χάντρες" στον φούρνο, αλλά εκτός ότι μπορεί να λιώσουν άλλη χάρη έχει βρε παιδί μου ο γίγαντας!!

Αν το φασόλι το έχεις ξεχασμένο και περάσει πολύς καιρός μέχρι να το μαγειρέψεις ή να αγόρασες μπαγιάτικο, θα δεις οτι με το βράσιμο δε μαλακώνει!! κα 2 μέρες να τα βράσεις, πέτρα θα είναι!

Υλικά:
  • φασόλια γίγαντες
  • 1 μεγάλη πράσινη πιπεριά
  • αλατοπίπερο
  • μπούκοβο
  • κόκκινο πιπέρι
  • 1 κρεμμύδι μέτριο τριμμένο
  • σάλτσα ντομάτας ή τριμμένες ντομάτες
  • καρότο κομμένο σε ροδέλες
  • λίγες φετούλες απο λεμόνι 
  • σέλινο ή μαϊδανός ψιλοκομμένος
Εκτέλεση:
1.  Βάζουμε τα φασόλια σε μια κατσαρόλα με νερό και τα αφήνουμε το βράδυ να φουσκώσουν
2.  Την επόμενη μέρα αδειάζουμε το νερό απ τα φασόλια, τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε να βράσουν. Οταν πάρουν την πρώτη βράση, αδειάζουμε το νερό και βάζουμε άλλο. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσουν λίγο
3.  Σε ένα κατσαρολάκι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με λάδι. Προσθέτουμε την ντομάτα, αλατοπίπερο, κόκκινο πιπέρι, μπούκοβο, λίγο νερό και βράζουμε μέχρι να γίνει σάλτσα
4.  Σε ένα ταψί αδειάζουμε τα φασόλια{χωρίς το νερό} και τα απλώνουμε. Ρίχνουμε την πιπεριά, το καρότο και τις φέτες λεμονιού. Πασπαλίζουμε με το μαϊδανό ή σέλινο. Από πάνω περιχύνουμε τη σάλτσα. Κουνάμε το ταψί να απλωθεί ομοιόμορφα. Προσθέτουμε και λίγο νερό ίσα ίσα να αρχίσει να βράζει.
5. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για 30-45 λεπτά περίπου μέχρι να χυλώσει η σάλτσα και να ψηθούν τα φασόλια και τα λαχανικά Αν χρειαστεί, κατα το ψήσιμο προσθέτουμε κι άλλο νερό


* Μπορούμε να προσθέσουμε και ψιλοκομμένο χωριάτικο λουκάνικο. Θα απογειώσει τη γεύση απ τα φασόλια. Είναι υπέροχος συνδυασμός!!


**επίσης  σπανάκι και πράσο ταιριάζει με τα φασόλια




εδω το βιντεο
Εκτύπωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου