Μπριός





Γαλλικά ψωμάκια που γλυκίζουν λίγο στην γεύση. Ιδανικά για όλες τις ώρες να συνοδεύσουν τον καφέ ή το μεσημεριανό μας. Μπορούμε να τα κάνουμε γεμιστά με σοκολάτα ή σε ατομικά ψωμάκια για σάντουιτς…


Υλικά (για 18 -20 κομμάτια)

  • 1 κιλό αλεύρι, περίπου
  • 80γρ ζάχαρη
  • 280 γρ βούτυρο κομμένο σε κυβάκια
  • 4 αυγά
  • 1 κουταλιά της σούπας μαγιά σκόνη
  • 100μλ γάλα χλιαρό
  • μια πρέζα αλάτι
  • Γέμιση: για τα γλυκά μπριος θα χρειαστούμε σταγόνες σοκολάτας ή κουβερτούρα τριμμένη και κρέμα πατισερι. Για τα αλμυρά θα χρειαστούμε κασέρι, γαλοπούλα ή σαλάμι, μουστάρδα και μαγιονέζα ή ανθοτυρο
Εκτέλεση:

1. Διαλύουμε την μαγιά στο γάλα
2. Ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και την λιωμένη μαγιά
3. Προσθέτουμε τα αυγά και λίγο λιγο το βούτυρο. Ζυμώνουμε καλά. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και ελαστική
4. Την αφήνουμε για μια ώρα να φουσκώσει
5. Αν θέλουμε να κάνουμε ατομικά μπριος, κόβουμε τη ζύμη στη μέση και κάθε μισό σε μπαλάκια τα οποία αραδιάζουμε σε λαδόκολλα. Διαφορετικά, αν τα κάνουμε γεμιστά, κόβουμε την ζύμη σε 3 μέρη
6. Ανοίγουμε το κάθε μέρος σε ένα παραλληλόγραμμο φύλλο. Στο μισό μέρος απλώνουμε την κρέμα πατισερί και από πάνω ρίχνουμε την σοκολάτα. Κλίνουμε με το αλλο μισο και πιέζουμε να κολλήσουν οι άκρες. Το ίδιο ισχύει και για την αλμυρή γέμιση
7. Κόβουμε σε κομμάτια των 5εκατοστών και τα βάζουμε με προσοχή στην λαδόκολλα.
Τα αλείφουμε με εναν κρόκο χτυπημένο με λίγο γάλα. Αφήνουμε άλλα 30 με 45 λεπτά και μετά ψήνουμε για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς(προθερμασμένο)
*Αντί να τα κόψουμε κομμάτια, μπορούμε να απλώσουμε την γέμιση της αρεσκείας μας και να τυλίξουμε την ζύμη σε ρολό.
Print Friendly and PDF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου