Σταφιδόψωμα





Αυτά τα τέλεια ψωμάκια είναι το καλύτερο σνακ για σχολείο, δουλειά, ταξίδια, εκδρομές, πάρτυ κλπ!! Δεν είναι τα σταφιδόψωμα τσουρέκια που συναντάμε στους φούρνους. Έχουν πιο ψωμένια υφή και είναι κρατσανά απ έξω και μαλακά απο μέσα.
Ετσι τα κάνουμε στην κοζάνη και έχουν μεγαλώσει γενιές ολόκληρες με αυτά!! Δοκιμάστε τα και θα τα καθιερώσετε!!

Υλικά:(40 κομμάτια) 



  • 1 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο (ή φυτίνη )
  • 500γρ ζάχαρη
  • 4 αυγα
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αμμωνία
  • 1 βανίλια
  • 1/5 κιλό γάλα (2,5 φλυτζάνια περίπου)
  • 500 γρ μαύρες σταφίδες
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις



Εκτέλεση:
1. Διαλύουμε την αμμωνία στο γάλα.
2. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά με 300 γρ ζάχαρη.
3. Προσθέτουμε το βούτυρο σιγά σιγά, τη βανίλια, το γάλα με την αμμωνία.
4. Ρίχνουμε τις σταφίδες ανακατεύουμε συνεχώς και σιγά σιγα ρίχνουμε το αλεύρι μέχρι να γίνει ένας σφιχτός χυλός.
5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί και με ένα κουτάλι, το οποίο θα το βουτάμε σε ένα ποτήρι νερο για να μην κολλήσει η ζύμη, ρίχνουμε λίγο απο το μείγμα αφήνοντας κάποιο κενό ανάμεσα γιατί απλώνουν με το ψήσιμο.
6. Από πάνω πασπαλίζουμε απο ένα κουταλάκι με τη ζάχαρη που κρατήσαμε. Ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου







Προσοχή: Επειδή θα χρειαστούν 2 ή 3, 5 ταψιά, ανάλογα, πρώτα θα περιμένετε να ψηθεί το πρώτο και μετα θα ετοιμάσετε το επόμενο γιατι θα απλώσει η ζυμη και θα χαλάσουν.

Αν στην πρώτη κουταλιά δείτε οτι το μείγμα απλώνει στο ταψί κατευθείαν, τότε χρειάζεται κι άλλο αλεύρι να σφίξει. Μην το παρακάνετε όμως γιατί αν σφίξει πολύ θα βγούν παξιμάδια και όχι σταφιδόψωμα!!


Δείτε το βίντεο με τα βήματα για εξτρα βοήθεια!!



Print Friendly and PDF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου