Τηγανόψωμα {τηγανότουρτες}



                                                                   

Όλοι έχουμε φάει τηγανόψωμα (ή τηγανότουρτες όπως τις λέγαμε) απο τα χεράκια της μαμάς ή της γιαγιάς, οταν είμασταν μικροί που συνήθως τα έκαναν με το ζυμάρι που περίσσευε απο τις πίτες . Ελαφριά, εύκολα και σίγουρα κανείς δεν μπορεί να φάει μονο ενα!

Υλικά:

  • μισό κιλό αλέυρι (περίπου)
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • μια πρέζα αλάτι
  • μια πρέζα ζάχαρη
  • 1 κουταλιά ξύδι
  • 1με 1.5 φυτζάνι ζεστό νερό (οχι βραστό!!)
  • μαγιά μισό κουταλάκι 


Για την γέμιση, μπορούμε να βάλουμε φέτα, ζαμπόν κασέρι, λουκάνικο ή αν νηστεύουμε βάζουμε ελιές, ντομάτα, κρεμμύδι και διάφορα μυρωδικά της αρεσκείας μας

Εκτέλεση:


1.
Σε μια λεκανίτσα βάζουμε 3 φλυτζάνια αλεύρι. Κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε την μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη, το ξύδι και το ζεστό νερό.
2. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να γίνει μαι μαλακή και εύπλαστη ζύμη
3. Την πλάθουμε σε μια μπάλα και την αφήνουμε 30 λεπτά να φουσκώσει, σκεπασμένη με μια πετσέτα.
4. Αφού περάσει το μισάωρο, κόβουμε το ζυμάρι ανάλογα με το πόσα πιτάκια θελουμε. 
5. Σε κάθε πιτάκι βάζουμε φέτα στη μισή μεριά, και το κλείνουμε σαν μισοφέγγαρο ή βάζουμε φέτα σε ολο και το σκεπάζουμε με αλλο πιτάκι απο πάνω.. Πατάμε με ενα πιρούνι τις άκρες να κλείσουν 
6. Βάζουμε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά, να κάψει, και ρίχνουμε λίγο λάδι. Χαμηλώνουμε την φωτιά.





7. Βάζουμε το τηγανόψωμο και το ροδίζουμε πρώτα απο τη μια πλευρά και μετα το γυρνάμε και απο την άλλη






Print Friendly and PDF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου