Γαλακτομπούρεκο




.....ή αλλιώς "η χαρά της θερμίδας" γιατί έχει αρκετό βούτυρο! Οταν ακούμε "σιροπιαστά", το μυαλό μας πηγαίνει σε ένα μεγάλο κομμάτι γαλακτοπούρεκο με πλούσια κρέμα και σιρόπια. Μιας και το καλοκαίρι πέρασε και το επόμενο αργεί, μη λογαριάσετε θερμίδες και απολαύστε ένα κομματάκι (και αν θέλετε πάνω απο ένα, καλέστε κανέναν φίλο να μοιραστούν οι θερμίδες να μη νιώθετε τύψεις)



Υλικά:


  • 500γρ φύλλο κρούστας
  • 1 λίτρο γάλα (μείον ένα φλυτζάνι)
  • 1,5 φλ ζάχαρη
  • 1 φλ σιμιγδάλι ψιλό
  • 5 αυγά
  • 3 κουταλιές βούτυρο φρέσκο
  • 2 βανίλιες
  • μισό φλ βούτυρο ή βιταμ λιωμένο, για τα φύλλα

Σιρόπι:
  • 3,5 φλ ζάχαρη
  • 2,5 φλ νερό
  • 1 φλούδα λεμονιού
  • 1κουταλάκι χυμό λεμόνι

Εκτέλεση:

1. Βάζουμε το γάλα στη φωτιά να ζεσταθεί. 
2. Μόλις αρχίζει να καίγεται ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνέχεια για να πήξη. 
3. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια να ασπρίσουν και τα ρίχνουμε σιγά σιγα στο σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνέχεια, τραβόντας την κατσαρόλα απ το μάτι
4. Ρίχνουμε το φρέσκο βούτυρο και ανακατεύουμε να διαλυθεί.
5. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει καλά, ανακατεύοντας που και που για να μη πιάσει κρούστα
6. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα κάτω, αλείφοντας με βούτυρο το κάθε φύλλο ξεχωριστά (ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ τα φύλλα να προεξέχουν απ το ταψί για να μη φύγει η κρέμα!)
7. Ρίχνουμε την κρέμα και την απλώνουμε να πάει παντού ομοιόμορφα
8. Διπλώνουμε τα φύλα που προεξέχουν προς τα μέσα και απο πάνω βάζουμε τα υπόλοιπα, βουτυρώνοντας τα ένα ένα και διπλώνοντας τις άκρες τα προς τα κάτω
9. Χαράζουμε σε κομμάτια προσεχτικά και αλείφουμε με βούτυρο την επιφάνεια. Ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε στους 180 για 30-40 λεπτα
10. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί (7-8 λεπτα απο τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει)
11. Μόλις βγεί το γλυκό απ το φούρνο το αφήνουμε 3 λεπτά να σταθεί και το σιροπιάζουμε με ΚΡΥΟ σιρόπι
12. Κόβουμε σε κομμάτια και μόλις πιει όλο το σιρόπι σερβίρουμε


Print Friendly and PDF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου