Παραδοσιακό Τζιάμ Πλιάφ { Ατζέμ Πιλάφι }





....ή αλλιώς Ατζέμ Πιλάφ. Παραδοσιακό γλύκισμα της Κοζάνης, το οποίο συνήθιζαν να το κάνουν στους γάμους (για γλυκιά κοινή ζωή) , στις λεχώνες (για να κατεβάσουν γάλα και να γλυκάνουν το παιδί) ή όταν ξενυχτούσαν τον συγχωρεμένο (για να είναι γλυκό το ταξίδι του)!!

Υλικά:
  • 2 φλιτζάνια ρύζι {γλασσε ή καρολίνα κατά προτίμηση}
  • 1,5 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 8 φλυτζάνια νερό
  • 4 κουλούρες φιδέ
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο (ή βούτυρο εκτός νηστείας)
  • κανέλα και ζάχαρη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
1. Βράζουμε το ρύζι με το νερό και στο μέσον του βρασμού ρίχνουμε τη ζάχαρη ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα και το αποσύρουμε από τη φωτιά όταν είναι έτοιμο 
2. Σε ένα τηγάνι καίμε το ελαιόλαδο ή το βούτυρο και καβουρδίζουμε το φιδέ, αφού τον σπάσουμε, μέχρι να ροδίσει και γίνει τραγανός




3. Προσθέτουμε τον φιδέ με το λάδι στο ρύζι ανακατεύοντας ώστε να γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα.


4. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μία πετσέτα, σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε να σταθεί για 1-2 ώρες να τραβήξει τα υγρά
5. Σερβίρεται ζεστό ή κρύο πασπαλισμένο με λίγη ζάχαρη (αν μας φανεί άγλυκο) και μπόλικη κανέλα.



 *έξτρα γκουρμεδια εγώ καραμελώνω τον φιδέ με ζάχαρη και βούτυρο !!


και το βίντεο της συνταγής 


*εκτός απο κοζάνη, το γλυκό αυτό θα το συναντήσουμε και σε άλλες περιοχές πχ θεσσαλονίκη, κατερίνη, σέρρες, κλπ κλπ γενικά εδώ στα βόρεια. Στην περσία και τουρκία το Ατζέμ Πιλάφι είναι αλμυρό, δλδ σκέτο ρύζι με ζωμό κρέατος, φιδέ τσιγαριστό ισως κ κουκουνάρια το οποίο συνοδεύει το κρέας. 
Print Friendly and PDF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου