Πρωινό ή σάντουϊτς με μπέιγκελς (Bagels)





Το μπέϊγκελ είναι ένα είδος ψωμιού. Ο τρόπος παραγωγής του είναι πρώτα βράσιμο για ένα μικρό χρονικό διάστημα σε νερό και στη συνέχεια ψήσιμο. Απο πάνω συνήθως πασπαλίζεται με σπόρους, όπως η παπαρούνα, το σουσάμι, το μαυροκούκι, με ολόκληρους κόκκους, σίκαλη κ.α. Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στην Αμερική, τον Καναδά και την Αγγλία. Τρώγονται σκέτα για πρωινό ή τα κόβουμε στη μέση για σαντουιτσάκια. Ειναι πολυ διαδεδομένα στην Ευρώπη και κυρίως στην Αμερική. Είναι σαν το δικό μας το κουλούρι, αλλα πιο αφράτο

Υλικά (αυτη η δόση δίνει αρκετά κομμάτια, μπορείτε να κάνετε την μισή):

  • 4 1/4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 πακετάκια ξηρή μαγιά
  • 1 1/2 φλιτζάνια ζεστό νερό
  • 3 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • διαφορους σπόρους της αρεσκείας μας (σουσαμι, παπαρουνοσπορο, μαυροκούκι)

Εκτέλεση:
1. Ανακάτεουμε σε ένα μεγάλο μπολ 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι και τη μαγιά
2. Αναμειγνύουμε 3 κ.σ. ζάχαρη και το αλάτι με το νερό και τα προσθέτουμε στο αλεύρι με τη μαγιά.
3. Συμπληρώνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι.
4. Χτύπαμε για λίγη ώρα σε χαμηλή ταχύτητα και στη συνέχεια λίγο πιο δυνατά για να γινει μια σφιχτή ζύμη
5. Συνέχιζουμε ζυμώνοντας με τα χέρια σε αλευρωμένη επιφάνεια να γίνει λεία και ελαστική. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει για 15 λεπτά
6. Χωρίζουμε σε 12 κομμάτια και τα πλάθουμε σε μπαλάκια. Κάνουμε μια τρύπα στη μέση με το χερι μας, να γίνουν σαν μικρά donut και τα αφήνουμε 20 λεπτά στην άκρη
7. Βαζουμε 2 λίτρα νερό να βράσουν μαζί με 1 κ.σ. ζάχαρη. Αφού πάρει βράσει χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράζει
8. Αφού φουσκώσουν τα bagels ρίχνουμε 4-5 μαζί μέσα στο νερό και αφηνουμε να ψηθούν για περίπου 7 λεπτά, γυρίζοντας τα
9. Στραγγίζουμε καλά και τα βάζουμε σε λαδόκολλα σε ταψάκι. Πασπαλίζουμε με σπόρους
10. Ψήνουμε στο φούρνο στους 190oC για περίπου μισή ώρα μεχρι να ροδίσουν.

*Συνήθως δεν τρώγονται σκέτα αλλα γεμιστά με τυρί κρέμα ή σοκολάτα. Προτείνεται η αλμυρή εκδοχή με τυρί κρέμα γαλοπούλα/ζαμπον, μαρούλι και ντοματα!
Print Friendly and PDF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου