Υλικά:
- 1 ποτήρι του νερού χυμό πορτοκαλιού
- 1 ποτήρι του νερού λάδι
- 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2½ κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
- 2-3 ποτήρια του νερού μαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσια (όχι ξιδάτες) ψιλλοκομενες
- 2 μεγάλα κρεμμύδια
- Λίγο δυόσμο
Εκτέλεση:
1.Ζυμώνουμε σε μια μαλακή και ελαστική ζύμη το αλεύρι με το λάδι, το χυμό πορτοκαλιού και το μπέικιν πάουντερ και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει. Αν βάλουμε φαρίνα παραβλέπουμε το μπέικιν2. Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζετε ελαφρά στο λάδι και προσθέτετε τις ελιές μαζί με το δυόσμο ψιλοκομμένο.
3. Στη συνέχεια, ανοίγουμε το φύλλο, το κόβουμε σε στρογγυλά κομμάτια με ένα ποτήρι και βάζουμε πάνω μία κουταλιά της σούπας γέμιση και κλείνουμε τα πιτάκια, πιέζονταςτα στις άκρες.
4. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν, περίπου 30 λεπτά.
*Aντι για ελιές μπορούμε να βάλουμε πράσινη και κόκκινη πιπεριά ή μανιτάρια ή τυρί
** Εκτός απο πιτάκια για πιο ευκολία μπορούμε να τα κάνουμε ρολάκια. Χωρίζουμε τη ζύμη και κάθε μέρος το ανοίγουμε σε φύλλο. Απλώνουμε μέσα τις ελιές ή ότι άλλο θέλουμε και το τυλίγουμε σε ρολό. Κόβουμε ροδέλες και τις αραδιάζουμε στο ταψί.
*εκτός νηστείας μπορεί να γεμιστεί και με τυρί!!
Δεν νηστεύω, αλλά θα τα τιμήσω ιδιαιτέρως, γιατί μ' αρέσουν οι ελιές!!! Άσε που είναι και αντιχοληστερινικά!!! :P
ΑπάντησηΔιαγραφήχαχα!! και γω βρηκα τροπο να τρωω ελιες με αυτα!!
Διαγραφή