Κοζανίτικα φοινίκια




Τα φοινίκια είναι ένα παραδοσιακό Κοζανίτικο γλυκό. Συνηθίζονταν σε γιορτές και τα χριστούγεννα. Πολλοί τα μπερδεύουν με τα μελομακάρονα και τα ισλί. Δεν έχουν όμως καμία σχέση αν και θεωρούνται τα μελομακάρονα της Ανατολής.
Τα φοινίκια δεν έχουν γέμιση μέσα και τηγανίζονται προτού σιροπιαστούν. Το μυστικό τους είναι στο τηγάνισμα να γίνουν κρατσανά απ έξω και μαλακά και ζουμερά από μέσα. Υπάρχουν 2-3 ζαχαροπλαστεία στην Κοζάνη που κάνουν ακόμα φοινίκια κρατώντας τις αναμνήσεις της παράδοσης.
Είναι μπελαλιδικο αλλά σίγουρα η γεύση του θα σας αποζημιώσει.


Υλικά:
  • 3 ποτήρια γάλα
  • 1 ποτήρι σπορέλαιο
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • μισό ποτήρι κορν φλάου ή νισεστέ
  • 2 αυγά
  • 1 κουταλάκι αμμωνία
  • αλεύρι όσο πάρει
  • 2 βανιλίνες
Σιρόπι
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 3 ποτήρια νερό
  • 1 ξύλο κανέλας
  • σπορέλαιο για τηγάνισμα
Εκτέλεση:

1. Σε μια λεκανίτσα χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά. ρίχνουμε το λάδι, τις βανίλιες και 2,5 ποτήρια γάλα ανακατεύοντας συνεχόμενα. 
2. Στο υπόλοιπο μισό ποτήρι γάλα διαλύουμε την αμμωνία και την προσθέτουμε  .
3. Προσθέτουμε το κορν φλάου και το αλεύρι κοσκινισμένα. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη
4. Παίρνουμε μικρές μπαλίτσες ζύμης και τις πλάθουμε σε οβάλ σχήμα, το χαρακτηριστικό σχήμα των φοινικιών. Μπορούμε να ανοίξουμε και φύλλο τη ζύμη και να κόβουμε με ενα ποτήρι για να είναι ομοιόμορφα στο μέγεθος.
5. Αραδειάζουμε τα φοινίκια, αφήνοντας λίγο κενό ανάμεσα, σε λαδωμένο ταψί ή με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε  προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά ίσα να ροδίσουν. ΔΕΝ τα παραψήνουμε γιατί θα τηγανιστούν κιόλας
6. Όσο ψήνονται τα φοινίκια ετοιμάζουμε το σιρόπι για να κρυώνει ελαφρά. Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και την κανέλα. Μόλις αρχίσει να δένει βγάζουμε την κανέλα.
7. Οταν έχουν ψηθεί τα φοινίκια, καίμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε λίγα λίγα τα φοινίκια. ΔΕΝ γεμίζουμε την κατσαρόλα γιατί δεν θα τηγανιστούν καλά. Αφήνουμε 2-3 λεπτά να ροδίσουν απ έξω και βγάζουμε αμέσως με τρυπητή κουτάλα.
8. Αφού στραγγίσουν τα λάδια τα ρίχνουμε το σιρόπι για 5 λεπτά και τα αραδειάζουμε στο ταψί
9. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα φοινίκια. Οταν τελειώσουμε και τα έχουμε στο ταψί περιχύνουμε με το σιρόπι που περίσσεψε και τα αφήνουμε να το τραβήξουν γυρνώντας τα και ανάποδα

** Για τη νηστίσιμη εκδοχή αντικαθιστούμε το γάλα με χυμό και νερό μισό μισό το ποτήρι. Επίσης αντί αυγών βάζουμε 2 κ.γλ. μπέικιν




Print Friendly and PDF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου