Πως αποστειρώνουμε βαζάκια




Τα γυάλινα βαζάκια που χρησιμοποιούμε για μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού ή σάλτσες, καλό είναι να τα αποστειρώνουμε προτού τα γεμίσουμε. Ετσι δεν θα μας χαλάσουν τα γλυκά ούτε θα πιάσουν μούχλα και θα διατηρούνται για πολύ καιρο.

1ος τρόπος

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 100 βαθμούς.
Πλένουμε πολύ καλά τα βάζα με ζεστό νερό και υγρό πιάτων, τα ξεπλένουμε και στη συνέχεια τα σκουπίζουμε προσεκτικά ώστε να μην έχουν υπολείμματα νερού.
Πάνω σε ένα ταψί στρώνουμε μια βαμβακερή πετσέτα, πάνω στην πετσέτα βάζουμε τα βάζα γυρισμένα ανάποδα και δίπλα τα καπάκια τους. Τα αφήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά.
Κατόπιν τα βγάζουμε προσεκτικά με γάντι κουζίνας και τα γεμίζουμε ενώ είναι ακόμα ζεστά μέχρι το χείλος με το γλυκό ή τη μαρμελάδα. Το περιεχόμενο των βάζων πρέπει επίσης να είναι ζεστό. Κλείνουμε σφικτά με τα καπάκια και τα αναποδογυρίζουμε.
Τα αφήνουμε ανάποδα για αρκετές ώρες μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Στη συνέχεια τα αποθηκεύουμε στο ντουλάπι και μετά το άνοιγμα στο ψυγείο.
 
 
2ος τρόπος
Πλένουμε πολύ καλά τα βάζα με ζεστό νερό και υγρό πιάτων, τα ξεπλένουμε και στη συνέχεια τα σκουπίζουμε προσεκτικά ώστε να μην έχουν υπολείμματα νερού.
Τα βαζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό ποτ τα σκεπάζει και τα φήνουμε να "βράσουν" για 5-8 λεπτά. Τα βγάζουμε απο την κατσαρόλα και τα τοποθετούμε ανάποδα σε μαι πετσέτα να στεγνώσουν
Εκτύπωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου